KERSVERS


Dinsdag 24 juni 2008

Onze splendid isolation in Buitenzorg (zowel storm als zonneschijn) doorbreken wij graag met de uitstapjes, waarvoor wij uitgenodigd worden.
Zo was afgelopen zaterdag, de Midzomer Poëzienacht in boekenstad Bredevoort van een weldadige betovering, terwijl elders de Oranje-hysterie plots doorbroken werd.


Een van de drie verrassende optredens, tijdens de Midzomer Poëzienacht in Bredevoort, van de groep Meraclije uit Keulen; fusie van jazz, roma en oost-servische volksmuziek. Reinhardt, Hendrix, Coltrane
op balalaika!

De openlucht-voorstelling vond 's avonds plaats in de prachtige tuin, eerder een park, van het Sint Bernardus; voorafgegaan door de opening van een fototentoonstelling , waarbij dertig gedichten van Nederlandse dichters samen met een foto op staanders geëxposeerd worden: een ontroerende beeldenroute.
Alles in de historische binnenstad dichtbij; aan de eeuwenoude brink, hier 't Zand geheten, was met diner, bed & breakfast het middeleeuwse Restaurant Bertram zeer welkom na de muziek-poëzienacht en het 's middags struinen langs de kraampjes op de zaterdagse boekenmarkt en de daarbij behorende gesprekjes/conversaties/bespiegelingen. Menigeen weet dat zich hier in de Achterhoek, tegen de Duitse grens aan, een waarlijke Boekenstad heeft ontwikkeld, waar meer dan twintig antiquariaten zich gevestigd hebben. Dit was ons eerste bezoek, vermeldenswaardig en een waarlijke aanrader. Zie www.bredevoort-boekenstad.nl en www.foto21bredevoort.nl of e-mail: booktoewn@planet.nl
Komende grote boekenmarkten 12 juli, 9 en 30 augustus. Een folder vermeldt Bredevoort als een der Booktowns in Europe/Les Villes, Cités & Villages du Livre ou de l'Ecrit en Europe. De andere zijn in Haye-on-Wye in Wales, Wigtown en Dalmellington in Schotland, Redu en Damme in Naburije, Becherel, Montolieu , Fontenoy-la-Joûte, Cuisery, La Charité en Montmorillon in Frankrijk, Saint-Pierre-de-Clages in Zwitserland, Vianden in Luxemburg, Wünsdorf en Mühlbeck in Duitsland, Monteregio in Italië, Fjaerland in Noorwegen, Mellösa in Zweden, Sysmä in Finland, Vötikvere in Estland en Valladolid in Spanje. Voorwaar een Verenigd Europa van de vrije geest: waar blijft Ierland? Overigens niet tevoren wetend hoeveel accenten de Europese talen bevatten. E-mailadressen liet ik achterwege.
Mooie Achterhoekse spreuk gehoord: To be or not to be: à je dur maar bie bent.

Leuk gesprek maandagmiddag met de Amerikaanse schrijver Martin A. Lee (1954), ontmoet bij de honderdste verjaardag van Albert Hofmann in Basel twee en een half jaar geleden. Op doorreis, op weg naar een conferentie in Schotland over medische marihuana. Hij is de auteur van Acid Dreams, ondertiteld The complete social history of LSD - CIA, 60's & beyond (1986), Unreliable sources, over valse voorlichting in de media (1990) en The Beast Reawakens (over de invloed van ex-Nazis op Neo-Nazis) in 1997.
Genoeg redenen dus voor een volgend orale-geschiedenisboek: het een en ander voor de opname-apparatuur te vertellen, te vragen, uit te leggen, op te merken, aan te wijzen, te verwerken& te verstrekken: integratie, synthese, serendipity: de waanzinnig wijze wetten van de synchroniciteit, die op onvermoed diep niveau functioneren.


Edith fotografeerde ons toen wij het interview met mij in de Volkskrant van zaterdag omhoog hielden op de plek waar ik in de krant gefotografeerd stond: bij de ingang van ons zomers tuinhuis - de reden waarom ik niet hier elke dag mijn leven met vrienden bekend en onbekend deel.
Tussen de gardening, reading & writing door de (inderdaad) fotografenbezoekers: Koos Breukel wilde mij weer met ontbloot bovenlijf laten poseren; zoals twintig jaar geleden. Ook Hans van Velzen kwam langs om over de invulling van het programma op de 18e juli in de OBA te spreken, waarvoor de uitnodigingen dezer dagen de deur uitgaan. En, niet te vergeten: wat een plezier was het een paar uur voor Aat Veldhoen in zijn atelier aan de Oostenburgergracht te poseren, ja net als meer dan 45 jaar geleden. Toen was het in steen getekend, als litho, nu als acrylverftekening, op een levensgroot doek met roze achtergrond. O, die studie van mens tot mens ('wil je me aankijken?): het oog, de beide gezichten, de bruine roze witte vegen waaruit 'ik ' begin te ontstaan... Volgende afspraak; doek opzijgezet. Zo ook deze regels.

Op het programma: donderdag herdenking Kralingen 1970 - zowel Edith als ik, onwetend van elkaar, aanwezig! - , zaterdag om 2 uur een opening van een beeldhouwerscollectief uit Zeeland in het clubhuis van ons eigenste tuinpark Buitenzorg, aan de Zamenhofstraat 41 in Amsterdam-Noord (let op: de IJ-tunnel is vanaf vrijdag 21 u twee maanden DICHT: wij moeten om de binnenstad te bereiken afslag 116 en de bruggen nemen! Hallo, wie daar? )
Ook deze zaterdag inloop ca 17 u Festina Lente JaarPoëzieslag, Looiersgracht Amsterdam. Dan zal zondag wel een rustdag worden...
Wij houden ons aan het eerste gebod: wij genieten. Wij scheppen vreugde in het leven.Wij raden het iedereen aan: soms is het het enige, wat er waarlijk toe doet. Simon Vinkenoog, hofleverancier levenskunst.


Vrijdag 20 juni 2008

RED DE JAREN ZESTIG. "Het ontstaan van de milieubeweging en de vrouwenbeweging, de ontvoogding van de seksualiteit, culturele experimenteerlust, een internationale blik: de zegeningen van de jaren zestig zijn niet te tellen, betoogt Cyrille Offermans. Veertig jaar na 1968 moeten ze hoognodig verdedigd worden tegen het terugverlangen naar de intolerante, kleinburgerlijke jaren vijftig."
Zo opent Vrij Nederland van deze week (nr.25, 2l juni) de pagina's 42/45 van een uiterst boeiend essay, dat vele - niet bij mij bestaande - misverstanden opzijschuift.
"DeVerlichting is een onvoltooid project. Grofweg tot halverwege de jaren zestig werd het hele openbare leven in de westerse wereld, inclusief Nederland, nog altijd beheerst door een hardnekkige feodale erfenis van vooroordeelen, conformisme en een autoritaire mentaliteit. De fatsoenlijke burger kneep de kat in het donker - in al zijn deprimerende kleingeestigheid is Reves Frits van Egters dé representant van deze benauwende en geborneerde tijd. De jaren zestig hebben die grauwsluier van de wereld getrokken, ze hebben de gestagneerde Verlichting een flink eind in de goede richting geholpen. Nu de kleinburgerlijkheid, het provincialisme en het anti-intellectualisme zich weer overal breed maken, is het zaak de vrijheidslievende erfenis van de jaren zestig te verdedigen."


Zondag 8 juni 2008, een optreden van de fabelachtig zingende Faiz Ali Faiz
en zijn Ensemble Les Qawwalis uit Pakistan, in Dar Tazi, Fès, Marokko

"Als Freud nu geleefd had, was hij een neurowetenschapper geweest', zegt de rockster van de hersenwetenschap Nobelprijswinnaar Eric Kandel, door Tomas Vanheste in dezelfde VN vanuit Wenen geschetst. "Kort voor de Nobelprijs kreeg ik in Amsterdam de Heinekenprijs. Kon ik mooi met mijn familie de ceremonie oefenen."


Woensdag 11 juni 2008, een optreden van het Ensemble des Femmes Tartit uit Mali
met hun Chants Populaires et Sacrés des Touaregs, Dar Tazi

En ik te veel te doen, in mijn hoofd en om me heen, dat ik er niet toe kom hier een langer bericht achter te laten. Een paar uur zeer indringend geposeerd voor Aat Veldhoen, verder voortdurend met Edith in de tuin bezig; snoei-, opruim- en schoonmaakwerk verricht; smetteloze wildernis wacht de uitgenodigde bezoeker.
Morgen ziet men mij, DV 's avonds om 20u. in de Tuin van St. Bernardus in Bredevoort, waar ik de opening van een foto- en poëzietentoonstelling in de monumentale tuin in hartje Bredevoort mag verrichten - waarbij aansluitend een optreden tijdens de door Stichting Bredevoort Boekenstad georganiseerde Midzomerpoëzienacht.
Verder degenen zie ik, die met mij in de een of andere ontwikkeling betrokken zijn: nog altijd bezig met de mooie kleine revolution for fun of it, die zich voltrekt zonder slachtoffers te maken, hetzij de loodzware ernst van de strop-das of de oranje-hysterie van de massa.
Op pad, Simon Vinkenoog, Wereldburger.


Zaterdag 14 juni 2008, de slotavond in Dar Tazi met de Tariqa Aïssawa de Fès


Maandag 16 juni 2008

Allô! Tout le Monde! A peine revenu au pays natal - après la dixaine de jours inoubliables dans le vieux royaume (12 siècles) de Fez au Maroc WE LOVE YOU MOROCCO! la mort d'un vieux collège, le très honoré Prof.hon.causa de l'Université de Nimuège, Kees FENS, m'oblige de continuer cette chronique dans ma langue maternelle.
Les photographies prises par Edith et moi durant notre séjour vous en diront plus: la fraternité qu'on a vraiment senti chez vous, d'un nombre d'amis connus et inconnus, nous a touchée profondément. La spiritualité vécue au niveau des contactes humains existe et s'exprime : les yeux et cœurs, les oreilles qui s'ouvrent...
Il nous reste la confirmation de notre conviction absolument qu'à la base des voies de la création il y a vraiment l'Amour et la Lumière. As-Salaam Alaykum! Simon & Edith.


Jaouad Serghini, qui nous attendait au train,
rencontré plus tard après la Soirée d'Ouverture avec Jessye Norman - se faisait fièrement photographier avec son fils Asslam auprès du Bab Bou Jeloud

Gesterkt door de baraka van een Koninklijke Stad: Fez/Fès, stad waar twaalf eeuwen lang de mensen zichzelf zijn gebleven, van een aanstekelijke welgemeende nieuwsgierigheid, een hartelijk Welkom of Bienvenue; kom kijken, kennismaken! Kijken , kijken, niet kopen! Ook Goed. God's wegen ondoorgrondelijk, maar in ieder mens schuilt een ander mens dan je vermoedt. Ga er niet in groepen of als toerist doorheen; hooguit met zijn tweeën. Stap door de Bab - Poort - Bou Jeloud Talaa Kabira van de Medina binnen - Cultureel Erfgoed - , volg maar ten einde, af en op en af langs de Kairaouine Moskee en Universiteit op weg naar een paleis:


Dar Ba Mohamed Ben Chergui in de Derb el Horra

Even op bekomst komen met vers fruitsap, koffie of thee vlakbij de Serrafine Medersa, langs de Recif markt tot de Bab Recif. En hier begint dan inderdaad de 20ste e.v. Eeuw van de Christelijke Jaartelling, Extra Muros: met zijn parkeerterreinen, parkeerders en verkeersagenten, auto's en brommers, motoren en toeristenbussen, overigens even intens stadsgewoel. (In de Medina ga je hooguit voor een paard of ezel opzij).
Het krioelt hier, als overal elders, bij elke poort of plein, Edith telde er 14, 15 op de kaart die naast me ligt, van de Petit Taxis die je voor een habbekrats van de ene kant van de stad naar de andere kant brengen, waar je maar onderdak hebt gevonden. Maar door de eens voor iedereen geopende Poorten moet je zelf, te voet, stap voor stap, zelf heen, als je de stad - deze, Elke Stad O Mad Master! - zelf wilt leren kennen. Wie zijn je langs deze muren, in dit labyrint voorgegaan - wie zijn je voorgangers, je inspiratoren?


Zich kruisende paden: ontmoeting met Letty Ranshuysen, hier in de Bou Inania Medersa
www.lettyranshuysen.nl


Een leven lang blijft de scheppende mens nieuwsgierig; de 78-jarigeKees Fens bleef tot zijn 'levenseinde' schrijven. Zo gaan de wegen van de schepping.
Les voies de la création/ Paths to creation
World Sacred Music/Musiques sacrees du monde
zoals begeesterd beschreven en gefotografeerd in de eerste maart 2008-editie van Het Parool PS Reizen "Marokko: Weldadige muziek in Fez" (resp. door Saskia Törnquist en Saskia Bender) leidde bij ons tot een onblusbaar verlangen het komende muziekfestival bij te wonen.
Ruimte op de agenda werd gevonden, en dankzij de vriendschap met onze slager Achmed Kaddour en diens vader, zelf afkomstig uit Fez, werd een mobiel contact snel gelegd, onderdak gevonden en bij aankomst verwelkomd door een familielid.


Asslam, zijn zusje Nouha, Edith, grootvader Abdessalam Serghini, Simon en geweldige gastvrouw
Hourya Serghini, geboren Abderahmani Hassani, gefotografeerd door vriend Jaouad

In die fameuze handomdraai bewerkstelligd- ook dankzij het Mobiele Telefoneren, aldaar een alledaags gebruiksartikel geworden, wat voor mij het wonder niet minder maakt - als elke vlucht per vliegtuig trouwens.
(Wetenschappelijk wil ik niet eens weten hoe het kan dat we met zijn allen de lucht in gaan, even wolkenridder spelen, en weer veilig landen. Alles went, behalve hangen, zei de beul.
Ik vlieg dus al sinds 1954; de eerste grote oversteek Parijs-Dakar-Recife-Rio de Janeiro (PanAir Do Bresil), eenmaal de evenaar overschreden te hebben, kreeg elke passsagier een quasi-authentiek nautisch document uitgereikt, dat hem liet weten dat zulks die dag het geval was.
Buurman Tito heeft op zijn tuinhuis een affiche gehangen over de Tao van het Eeuwige Ogenblik. Nu, Hier & Nu. Alle tijden.Trust Tao! heb ik mezelf voorgehouden, geloof in wat je ziet en ervaart.


Elke vooravond een en al oor, bij de muziek om half zeven - zwermen zwaluwen boven het ommuurde plein met open rijen gaten voor hun nesten - een rockfestivalgroot podium, met stellages voor licht en geluid, t.v.-camera's op hoge poten, backstage-tenten, en op de lange schaduwzijdetegen de gekanteelde muren tientallen meters lange brede trappen met tussenruimte voor spelende kinderen, verkopers, (sigaretten per stuk, ijsjes, ballonnen, de ambulante markt: kortom Bou Jeloud, elke avond mensen derwaarts. Ook wij. Tussen de mensen, aanschuivend, plaats makend, lopend, zelfs een dansje pirouette met Edith, nog dagenlang herkend en aangestoten - die daar - een van de keren dat wij iets te roken aangeboden kregen, overigens, de tweede keer was bij de kapper waar ik me liet scheren en de derde door StraatOntmoetingEdith; ruimschoots bediend. Tot de laatste dag; honderden zaadjes boven kranten verzameld. Tien dagen. Ach, wild en woest-teder. Geurende rozen. Bonzai googlen. Hoe hou je hem bij? Snoeien na de tweede tros. Nu gaan we foto's kijken. En des avonds om elf uur vlakbij ons Pension Batha, elke avond een Tariqa-muziek voorstelling. van een der soefi-broederschappen. Gezeten op tapijten tussen allerlei soorten ook hoge bomen in een paleistuin. Galmt nog na. En af en aan schuift weer op of in, al naar de populariteit van de optredenden. Soms bezoek van Hogerhand; werd Hoog Bezoek aangekondigd, ruimte vooraan werd vrijgehouden, soms kussens neergelegd. Dat kwam omringd door camera's binnen, zette zich even neder, en wandelde even later weer weg: acte de présence. Publiek schoof naar voren; ja wij waren deel van een deinende massa en bewogen mee. Wat kun je anders dan in beweging blijven, blijven, bewegen, al wat beweegt.
Dank aan gidsen en inspiratoren (Arie Omar - Arabia felix - Visser, Kader - De boodschapper - Abdolah, Elias - De stemmen van Marrakech - Canetti en Humour and Moroccan Culture van Matthew Helmke - dat ik in de souk zag liggen waar Edith haar zijden lila kaftan kocht, met goudbrocaat stipuleert zij, lila zijde afgezet met, - ISBN 9954-8809-0-9, een plaastselijke uitgave Derby & Wehttam, 263 rue Toufah Hay Zaza, 3000 Fes (Morocco). derbyandwehttam.com.
Van te voren door Edith aangeschaft en bestudeerd (Reisboekenwinkel Utrechtsestraat) zeer handig & bruikbaar de lonely planet-uitgave FEZ Encounter, door Virginia Maxwell & Helen Ranger, zeer recent 1st edition, Published May 2008, ISBN978-1-74179-258-4.
Onder meer dankbaar voor vermelding Cafe Clock, gerund door Max & Mike midatlantic basic world over English, French, berbers and straatarabisch 7 Derb El Magana, Talaa Kebira, smal steegje aan de Talaa Kebira (www.cafeclock.com). Life performances.


Die avond trad Zanouba op met Raî & Pop, haar zusje danste mee

Gemakkelijk vindbaar, onder de Water Clock, waarvan de Fez Encounter zegt: 'Opposite the Bou Inania Medersa entrance, there are 12 windows above 12 carved beams sticking out of the wall. It's said brass bowls were set on the means and that water flowed into them, making them chime out the hours of prayer. No-one knows how it worked; it's secret lied buried with the magician who invented it.'

Ik laat je met deze Magister achter. Kranten gaan mee naar de tuin, lezen over Kees Fens, die ik voor het eerst eind jaren vijftig in Duitsland op een persbijeenkomst ontmoette (ik als Haagse Post-redacteur en hij van De (nieuwe? ) Linie. Schrijven was Kees' verslaving, noteert Volkskrants hoofdredacteur Pieter Broertjes.

Remco's gedicht op de voorpagina is trefzeker:

JUNK
voor Kees Fens

In hem sloop eens de poëzie
zoet gif dat hem vulde

nu geen dag meer zonder

de ziekte zelf geworden
een en al gedicht

(Uit: De eerste stem, Querido 1994)

R E M C O  C A M P E R T


Café Firdaous, vlakbij het Batha Hotel en het Batha Museum serveerde ons (gisteren) zondagmorgen om 0.600 uur onze laatste café crème. Iedere avond sloegen wij vanaf dit terras het straatleven gade. Een zijstraat leidde naar de Dar Tazi, waar in een paleistuin elke avond om 11.00 pm de verschillende Tariqa van zich deden horen, en waar ons pension om de hoek lag

Jajaja. De wereld swingt nog steeds als de pest. Als De pest. En de rest is gemompel van bedelaars. Canetti ging bij de bedelaars langs, leren luisteren. De stemmen van. Nog zoveel te zeggen. Stilte gebiedt. Muziek heelt. Dat scheelt. En de rest is literatuur.
Men moet de dood vrezen noch wensen. Marcus Valerius Martialis, Bilbilis Spanje 40 - 102 na.Chr. Dankjekees.
Nieuwsgierig naar de foto's, openen post wacht. 81 emails. het kan niet op. gelukkig. Simon Vinkenoog, verslaafd aan het leven.


 

Dinsdag 3 juni 2008

Het was een van de mooie dagen dezer afgelopen week: woensdag 28 mei de Opening Ontmoet de Noorderparkkamer in het Noorderpark. De ingang is te vinden aan de Wingerdweg 185 of 231 - in feite de linkeroever van het Noordhollands Kanaal, een wonderschoon bijna onontdekt park, dat zich over honderden meters langs het water (fietsers!) uitstrekt.
Nieuwsgierig naar de plek waar ik zondag gedichten zou voorlezen met Saartje van Camp, wilden wij deze gelegenheid niet laten lopen.
Wat hield de opening van de Noorderparkkamer in? Een uitgebreid vouwblad met de programma's van deze zomer (ook op www.noorderparkkamer.nl) had al aangegeven:
Soms is de Noorderparkkamer:
een huiskamer (vertonen en vertellen),
soms een eetkamer (eten en ontmoeten),
of een kinderkamer (fantaseren en spelen),
een atelierkamer (verbeelden en creëren),
of een muziekkamer (luisteren en musiceren).

- wat dat betreft hebben mijn oren het goed getroffen: op weg naar hier, ons huis in de stad - om te douchen onder meer - reden wij langs Concerto in de Utrechtsestraat ; in HP De Tijd had ik gelezen over een 7 cd-box van Django Reinhardt, Rhythm & Swing - the very best of the French guitar Maestro, 143 timeless tracks on 7 discs voor een aantrekkelijke prijs.
En dat bleek waar te zijn - nadat Edith nog brood bij de bakker op de hoek en een Callas-box uit de afdeling Klassiek van Concerto had aangeschaft, konden wij betalen met een van de VVV-bonnen die ik van een ander Noordgevoel (Bed & Brek in de Van der Pek) had gekregen om weer dat gedicht voor de camera te doen, dat mij al jaren verheugt bij het voorlezen.
"O stad Amsterdam, omarm je noorderoever:
de Noorderzon schenkt je een horizon in wording,
de Overkant van 't IJ niet langer ondergeschoven
of verborgen, maar een bron
waaraan nieuw leven ontspringt."

Zo begint het, zoals ook bij Django Reinhardt, naar wie ik NU mag luisteren, weer een nieuw verhaal begint. Heel wat te lezen in het begeleidende boekje. 'Django was his gypsy name, meaning "I awake", and his parents put the non-gypsy Jean Baptiste on his birthcertificate so as to make his life easier when it came to dealing with the gendarms."

 

En dat waren dan Saartje van Camp en ik, die met muziek en poëzie de Noorderparkkamer inwijdden- aanstaande zondag weer een aantal dichters. Voor de happy few, uiteraard en eerst moesten de zeepkistenmakers hun spullen weer naar binnen brengen. De rechterwand is gevuld met boeken van de ruilbibliotheek; ik liet twee exemplaren van Hoogseizoen achter en kwam terug met het leven van Mao door zijn lijfarts, en maar weer eens om weg te geven De dageraad der magiers, dat onbekende en onbegrepen boek. Niks Avondrood. Ja van de western civilization such as we've known it zal niet veel meer dan de essentie overblijven. Tijd voor de Bergrede, niet Jeremia of Cassandra.

Tijd ook - overmorgen - er weer eens 'helemaal uit' te gaan. www.fesfestival.com vertelt je hoe en wat. De 15e juni hopen wij ijs en weder dienende weer in het vadermoederland terug te zijn, en ons tuinleven weer te hervatten. Dat houdt niet alleen in, dat wij een aangekruiste aanmaning van het bestuur van Buitenzorg kregen: Wilt u met name 'de paden schoonhouden (onkruid, gras verwijderen, vegen en overhangende beplanting snoeien.' en dat ik dus driftig in de weer ben geweest ter lengte van 133 tegels zulks te doen - er valt veel anders te doen: mensen ontvangen, lezen, scrabblespelen, padpraat, zo nu en dan een Nova-tje en het Voortdurende Wonder van Mama Natura Artis Magistra est.
Koolmeesjes, pasgeboren, vliegen af en aan - drie papavers zijn uitgekomen, en de kamperfoelie ruikt des avonds welriekender dan ooit. Even afscheid van ulieden dus; het ga u goed - verlies je hoofd of hart niet bij het voetballen, hou je haaks en en tot de volgende posting van Simon Vinkenoog, Voorsorteerder.


mei 2008