Dinsdag 15 april 2008

Wat een verrukkelijk boek, dank je Theo - het beschrijft de geschiedenis van 25 jaar bij naam genoemde ondernemingen, maar uitgever ISB nummer of besteladres ontbreken, behalve het postbusnummer 1386, 9701 BJ Groningen.
Dus maar eens een bezoekje aan Groningen, coffeeshop De Vliegende Hollander en headshop De tevreden rookster, hoe dan ook de weg vinden naar Zuiderdiep en verder. Een aanstekelijk verhalenverteller, Theo Buissink in dit boek: oblong 19 x 23 cm 166 pagina's + 48 pagina's facsimiles van brieven, krantenartikelen en foto's uit het roemruchte bestaan van beide bekende adressen. Een gedreven man, die met speelse acties en happenings Groningen al vijfentwintig jaar bestookt met het onwrikbare gelijk van de cannabist: een tevreden roker is geen onruststoker - maar hij staat wel zijn mannetje!
En vrouwtje: op pagina 166 kijken de zeventien mederwerk(st)ers van beide ondernemingen anno 2008 je welgemoed lachend aan: zo te zien uiterst content met hun baan.


Wegens bommelding een uurtje gesloten! - de titel wordt uitgelegd in een der talloze anecdoten die becommentarieerd het boek uitmaken - draagt op de titelpagina 25 Jaar De Vliegende Hollander 25 jaar De Tervreden Rookster. En wat daar aan vooraf ging. En andere persoonlijke dingen.
De volgende linkerpagina van het vrolijk opgemaakte boek (vormgeving Wilke Jansen, drukkerij Volharding) bevat de tekst 'Wie altijd de wind in de rug heeft komt nooit thuis' en rechts omcirkelt een hartje de opdracht voor Kas en Gijs.
Stadsredacteur Jan Schlimbach van het Dagblad van het Noorden, tekent vervolgens voor een inleiding die de moeite van het overnemen waard is:

Kortom: opnieuw een hoofdstuk ontsloten uit dit voor velen onbekende en schimmige terrein, waarmee de gemeenschap van geletterden en opiniemakers alleen maar gebaat is. Het is maar zelden (afgezien van bladen als Essensie, Highlife en Soft Secrets) dat over marihuana en hasjisj vanuit de meest deskundige hoek geschreven wordt: uit die gedoogruimte tussen voordeur en achterdeur, tussen de gebruiker van de middelen en de teler, kweker en huisdealer of coffeeshop die deze geheiligde plant aan de man mag brengen.

Mamamiamarihuana! Pot is Fun. God is liefde. Eenvoudige waarheden, epifanieŽn, wonderen en openbaringen die zich niet aan een Ander hebben voorgedaan, maar aan Jou. Ik leef bij deze wonderen; je kunt het leven niet zo maar vanzelfsprekend vinden, het is een constante aandacht
op het Hier en Nu, en het Hen to Pan of in het Latijn Ex unum omnia - zoals ik dat las in een tekst over de Smaragden Tafel in het maandblad Theosofia.

Vanaf volgende week is Amsterdam voor een jaar Wereldboekenstad 2008; een gevecht tegen de ongeletterdheid, een verhalenwedstrijd, het Vondelpark, de Dam - internationale conferenties, symposia en congressen. Komen er vlaggen te hangen: Open Boek, Open Geest?
Ik doe daar al jaren aan mee, om daar te komen bij die Open Mind, deel van de Open Society, met zijn free flow of information, oftewel vrije meningsuiting, die ik omarm in al zijn facetten.. 'Geef mij een teken van leven! Zend mij een boodschap!' hoor ik mijzelf dichten, een gedicht uit de jaren 60, nu herontdekt en omringd door Spinvis-muziek. Ik schrok er zelf van; maar mijn blijdschap met dit boek van Theo & zijn Kornuiten in Groningen heeft mij diep geroerd en vaak aan het lachen gebracht! Bravissimo!
Adios amigos y amigas, Simon Vinkenoog, bozegeestenverdrijver.